Wil je afhankelijk zijn van de grillige energiemarkt?

0 Comments

Financieren zonnepanelen zakelijk

Waarschijnlijk zijn ook de energielasten voor jouw bedrijf flink gestegen of gaan nog stijgen als je nu nog een vast contract hebt. En de verwachting is dat de prijzen de komende tijd hoog blijven en niet meer naar het niveau van voorheen terugkeren. In dit artikel laat ik je zien hoe je zonder eigen geld onafhankelijk wordt van de energiemarkt en direct geld bespaart.


De oplossing

Je hebt vast al eens nagedacht over zonnepanelen of andere vormen van verduurzaming voor je bedrijf. Maar ja, dit is vaak een flinke investering. En de economische vooruitzichten zijn niet bepaald rooskleurig. Dus wil je je geld waarschijnlijk beschikbaar houden voor de toekomst. Terwijl verduurzaming van je bedrijf zich meestal heel snel terugverdiend. Helemaal met de huidige prijzen. De oplossing? Financier je investering.


Voorbeeld

Financieren? Ja, ook dan ga je gelijk geld verdienen. Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld:

Verbruik

Stroomprijs

Kosten

26.000 Kwh

€ 0,30

€ 7.800

Investering

Rente en aflossing

Voordeel

€ 25.000

€ 3.480

€ 4.320

Een bedrijf heeft een stroomverbruik van 26.000 Kwh per jaar. Met een stroomprijs van € 0,30 per Kwh (is nog aan de lage kant denk ik) zijn de energielasten dus € 7.800.


Stel dat je zonnepanelen op je dak laat leggen die 26.000 Kwh opleveren dan is je investering ongeveer € 25.000. Aan financieringslasten (rente 7% en aflossing in 10 jaar) ben je € 3.480 per jaar kwijt. Je hebt dus direct een voordeel van € 4.320 per jaar.


En eigenlijk is je voordeel nog veel groter. Want in de financieringslasten zit rente en aflossing. En alleen de rentelasten zijn kosten die je moet maken. In dit geval bedragen de rentelasten over 10 jaar gemiddeld € 980 per jaar. En rentekosten mag je natuurlijk van je winst aftrekken. En als de financiering na 10 jaar is afgelost, kunnen je zonnepanelen nog zeker 15 jaar mee.


Hoe hoog is de rente?

Is 7% niet een hele hoge rente? Op dit moment stijgt de kapitaalmarkt rente nog steeds. En is 7% wel een marktconforme rente. In sommige gevallen kan de rente ook wel lager zijn. Dit hangt o.a. af van de hoogte van het te financieren bedrag en hoe goed je bedrijf draait. (Bankkraft zorgt trouwens dat je altijd de beste aanbieding krijgt). Maar stel dat de rente lager is, bijvoorbeeld 5%, dan scheelt dit in het voorbeeld zo’n € 300 per jaar. Dat is te overzien denk ik.


Bij elk energieverbuik voordeel

En bij een hoger verbruik neemt je voordeel natuurlijk toe.Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld met een verbuik van 125.000 kwh per jaar.

Verbruik

Stroomprijs

Kosten

125.000 Kwh

€ 0,30

€ 37.500

Investering

Rente en aflossing

Voordeel

€ 130.000

€ 18.000

€ 19.500

Ook nog Subsidie

Daarnaast kun je bijna altijd subsidie krijgen van duizenden Euro’s waardoor je investering nog aantrekkelijker wordt. Zo zijn er voor zonnepanelen de volgende subsidies:

Energie Investerings Aftrek (EIA): voor kleinverbruik aansluitingen en bedraagt. Je ontvangt een aftrek van je winst van 45,5% van de investering

ISDE: voor kleinverbruikaansluitingen met een verbuik  van minimaal 50.000 Kwh. Je ontvangt € 0,12 per geinstalleerde WP

SDE++: een exploitatie subsidie voor grootverbuikaansluitingen. Je ontvangt gedurende 15 jaar een bedrag voor je de stroom die je zelf verbruikt of teruglevert aan het net.

Conclusie

Als je geen liquide middelen beschikbaar hebt voor een duurzame investering zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, kun je er voor kiezen deze te financieren. Ook dan ga je direct besparen, je bent niet meer afhankelijk van de grillige energie markt en je levert een bijdrage aan een schonere wereld!Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Plan een afspraak en in een kwartier kan ik je meer vertellen over jouw financierings- en subsidie mogelijkheden. Natuurlijk zonder verplichtingen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>